Neolaeops microphthalmus (von Bonde, 1922)
Crosseyed flounder
photo by CSIRO

 Family:  Bothidae (Lefteye flounders)
 Max. size:  21 cm SL (male/unsexed)
 Environment:  bathydemersal; depth range 275 - 400 m
 Distribution:  Indo-West Pacific: southern Japan, Taiwan, Indo-Australian Archipelago and Natal, South Africa (based on one specimen).
 Diagnosis:  Dorsal spines (total): 0-0; Dorsal soft rays (total): 108-110; Anal spines: 0-0; Anal soft rays: 83-87. Dorsal contour of head with a deep concavity. Snout protruding upward. Mouth rather large, 2.6 to 2.7 times in head length; maxillary extending slightly beyond anterior margin of lower eye. Eyes very small, diameter contained .3 to 4.7 times in head length.
 Biology:  Inhabits sand and mud bottoms (Ref. 9824).
 IUCN Red List Status: Not Evaluated  (Ref. 96402)
 Threat to humans:  harmless
 Country info:   
 

 Entered by: Torres, Armi G. - 03.03.94
 Modified by: Bailly, Nicolas - 24.07.05
 Checked by: Amaoka, Kunio - 06.11.95

Source and more info: www.fishbase.org. For personal, classroom, and other internal use only. Not for publication.


Page created by Jen, 05.08.02, php script by kbanasihan 06/09/2010 ,  last modified by dsantos, 20/08/10